Enki Bilal

24. april 2009.

 
 
 
 

Bilal je poreklom naš čovek, pravo ime mu je Enes Bilalović. Rođen je 1951. godine u Beogradu, otac mu je iz Bosne a majka Čehinja. Porodica se 1961. preselila u Pariz. Odlučivši da tamo žive, Bilaloivći su skratili prezime a Enes je postao Enki. Kako sam kaže, odrastao je je uz reviju “Pilot” i klasike Francusko-Belgijskog stripa za decu i omladinu. “Literaturu u slikama” je nastavio da prati i kasnije kao student književnosti. Budući da je odmalena dobro crtao, u stripu je (osim izvora zabave i uzbuđenja) sve više video medij u kome bi mogao i sam da se izrazi. Njegovu dalju sudbinu odredilo je učešće na konkursu “Pilota” za mlade autore – pobedio je i rešio da postane profesionalni crtač. Počev od 1972. Bilal sarađuje sa raznim scenaristima i redovno objavljuje kratke priče (od 1 do 8 tabli) u žanru naučne fantastike. Na grafičkom planu je već tada vrlo jak i sposoban da uobičajenoj SF ikonografiji da lični pečat. Najbolji od tih ranih radova su 1975. skljupljeni u zaseban album “Poziv zvezda” (kasnije reizdat pod naslovom “Prokleta šolja”.

U to vreme Bilal upoznaje novinara Pjera Kristena, već afirmisanog u svetu devete umetnosti , sa kojim će od tada stalno sarađivati. Već prvi albumi koje su zajedno realizovali (“Krstarenje zaboravljenih” 1975., “Kameni brod” 1976., “Grad koji ne postoji” 1977.) doneli su znatno duže (40 – 60 tabli) i razvijenije priče. U sve tri se efekat zasniva na iznenadnom prodoru “fantastičnog” u prethodno uverljivo dočaranu svakodnevnicu.

Kristenovi scenariji su pred Bilala postavili zahtev da proučava određeni lokalitet ili dokumentarni materijal a zatim na više tabli gradi ambijent, raspoređujući detalje koji nose jasne socijalne i psihološke informacije. Istovremeno su mu omogućili da u prikezu “Svet iz sna” demonstrira stilizovanu liniju i prozračan kolorit blizak poentilističkom. Sa novostečenim samopouzdanjem Bilal se okušao kao kompletan autor – sve priče iz albuma “Sećanja iz drugog prostora” (1977.) uradio je po vlastitom predlošku. Primetno je da se ove storije znatno više oslanjaju na imaginarno i da naraciju pre vodi crtež nego tekst. Isto važi i za album “Istrebljivač – 17” (1978) po scenariju Žan-Pjer Dionea.

Posle ovog nešto relaksiranijeg načina rada, otvorenog za improvizaciju, Bilal se vratio zahtevnoj saradnji sa Kristenom. U “Falangama crnog reda” (1979) su ozbiljnije i mnogo slojevitije nego ranije zaronili u svet savremene Evrope, obeležen političkim nasiljem i odjecima starih klasnih i ideoloških sukoba, strip je ukazivao na dublje korene aktuelne eskalacije terorizma i usput beležio organizovani kriminal, finansijske manipulacije u diplomatskim krugovima, narastajuću ulogu medija, omladinsku subkulturu, feminizam, slivajući ih u preciznu i uzbudljivu sliku vremena. Bilal je snažno i sugestivno dočarao atmosferu nemoći, umora i sumnje da je svaki pokušaj promene uzaludan. Kritika je hvalila njegov specifični, pomalo opori grafizam i izvanrednu upotrebu boje, prvenstveno u funkciji psihološke karakterizacije likova i situacija.

Bilala još odlikuju izuzetna kostimografska i scenografska rešenja; posebno je atraktivna “arhitektura” njegovih izmaštanih gradova. Ti kvaliteti su do punog izražaja došli na Enkijevom sledećem samostalnom albumu.

“Sajam besmrtnika” (1980.) je i dokaz njegove scenarističke zrelosti – uprkos svojoj dužini (68 tabli !) i velikim prostorno-vremenskim skokovima priča teče lako, bez padova u ritmu i narušavanja jedinstvene atmosfere. Kao i uvek kada radi sam Bilal je slobodniji u izrazu, a njegov svet je znatno ličniji, ali je jasno da motivacijsku ubedljivost i značenjsku složenost duguje saradnji sa Kristenom.

Definitivni proboj u sam vrh Bilal i Kristen su ostvarili 1983-e albumom ”Partija lova”. Priča se odigrava u Poljskoj i zapadnoj publici je ponudila retko objekivan prikaz života u real-socijalizmu, bez uvredljivih pojednostavljenja i ideološke opterećenosti. Album je samo u Francuskoj prodat u preko 150 000 primeraka, a izdat je u još desetak zemalja, uključujući SAD. Priznanja su stigla i od stručnjaka – na međunarodnom festivalu stripa u Barseloni, Enki je proglašen za najboljeg. S druge strane, Bilal je posle “Partije lova” dobio etiketu “autora političke fikcije”, zainteresovanog prvenstveno za teme iz istočne Evrope. Ta kvalifikacija se od tada stalno ponavlja i pri tom seobavezno ističe njegovo poreklo; eventalno se dodaje da ga još interesuje i fantastika.

Enki nije previše objašnjavao kako se on u stvari bavi savremenim, realnim svetom (što nikako nije svodljivo na politiku) sa imaginacijskim odmakom koji ne ide uvek u smeru fantastike. Interesovanje javnosti je iskoristio za osvajanje novih medija. Postao je vrlo tražen kao dizajner (kreirao je omote za ploče i video kasete, čak i nalepnice za vinske flaše), ali ga je mnogo više interesovao film; u toj oblasti su mu se posle saradnje sa Alanom Reneom otvorila mnoga vrata.

Knjigom “Los Anđeles” koja se pojavila 1984-e, neposredno pred Olimpijadu, Kristen i Bilal su napravili svojevrstan portret grada kroz priču o propaloj filmskoj zvezdi Lori Blum. Tu se nije radilo o stripu u užem smislu, već o nešto drugačijoj osmozi reči i slike. Kristenov tekst su pratile Bilalove ilustracije, uglavnom izvedene docrtavanjem i bojenjem na fotografijama sa lica mesta. Na osnovu knjige je realizovan i strip – video klip, prvi u Evropi, sa muzikom rok grupe Telephone.

Uprkos zapaženom uspehu ovog spota. Bilal nije bio raspoložen za dalje eksperimente sa video tehnologijom – to mu se činilo kao trenutna stvar.
Stripu se vratio 1986-e albumom “Žena – klopka” koji se nadovezuje na “Sajam besmrtnika” iz 1981-e, ali je priča nova i centralni lik više nije besmtrni Nikopol već novinarka Džil Bioskop. Ulogu naratora povremeno preuzima njen script – walker, a unutrašnje viđenje događaja zabeleženo na njemu prepliće se sa spoljašnjim. Ključni doživljaji para koji čine besmrtnik i smrtnica odvijaju se u dva različita sveta Berlina razdvojena zidom. Dinamika priče se podjednako zasniva na ovim kontrastima i na majstorskom kadriranju, odnosno izmeni planova. Album se mesecima nalazio na vrhu liste najpopularnijih, a d obio je izuzetne kritike.

Početkom 1988-e na poznatom Festivalu stripa u Angulemu, Bilal je nagrađen gran-prijem za komletan opus. Odmah se pojavila i knjiga “Stanje zaliha”, koje na 120 strana rekapitulira ono što je uradio na crtačkom, ilustratorskom i dizajnerskom planu. U trenutku kada je primao nagradu Enki je već bio duboko u pripremama za svoj prvi samostalni igrani film.

“Bunker Palas hotel” je premijeru imao krajem iste godine i ubrzo je stekao kultni status. Delimično je u senci tog događaja ostao album “Sangvinična srca” po Kristenovom scenariju. Od tada je Bilal radio kratke i reklamne filmove za televiziju, bavio se scenografijom (za operu Deni Lavajana i balet “Romeo I Julija” Prokofjeva u koreografiji Angelina Preljocaja), dizajnirao je postere i plakete. U poslednjih nekolko godina pojavio se samo jedan njegov strip. “Severni pol” (1992.) je u magazinu “Life” progašen za album godine. Njime je završena trilogija koju još čine “Sajam besmrtnika” i “Žena – klopka”. Nikopol i Džil Bioskop su, međutim, nastavili da intrigiraju javnost – 1994-e je priređena izložba sa četrdesetak crteža na kojima je evocirana njihova ljubavna priča. Izložbu je propratila i knjiga “Plava krv” koja je, uz reprodukcije ovih crteža (pastelom i olovkom na kalku) donela i 77 kratkih Bilalovih tekstova (priča sa naglaskom na atmosferi) posvećenih čuvenom paru.

Tokom ove dekade Enkijev “mračni” pogled na svet obogaćen je diskretnim humorom i prilično naglašenom erotskom notom. Čini se da je za prvi deo Bilalove karijere njegovo beogradsko detnjstvo bilo od bitnog značaja ne samo u kreativnom smislu već i kao ključni element u građenju imidža. On nije zaboravio svoje poreklo, ali ga sada javnost prihvata kao “Tykho Moon” (1997.) je zainteresovao i nešto “širu” publiku. Da li će ga eventualni uspeh na tom polju sasvim udaljiti od devete umetnosti?
Isto pitanje je Enkiju postavljeno i posle prvog filma.

Odgovorio je da nikada neće napustiti strip. U fazi kreacije tu su mu dovoljni papir i olovka (tj. pero i četkica); koliko god da su drugi mediji u kojima se izražava atrktivni, nijedan od njih mu ne pruža takav osećaj slobode i nezavisnosti. Bilal ni posle 25 godina bavljenja stripom ne pokazuje znake umora i istrošenosti. Do sada je uspevao da sintetiše svoja raznorodna iskustva – svaki njegov novi rad hranio se prethodnima, svim otkrićima do kojih je dolazio kako u matičnom tako i u drugim medijima. Priča o Bilalu dakle nije završena. Obratite pažnju na nastavak.

Mićun Ristić

 
 

portret

Joe Bonamassa
Gitarski Heroj Novog Milenijuma
(25.04.2009)

John Martyn
In Memoriam - 1948 - 2009
(24.04.2009)

Enki Bilal
Portret Enesa Bilalovića
(24.04.2009)

John Coltrane
Jazz Portret
(08.04.2009)

 

koncerti

David Guetta
09. Maj 2009.
Beogradska Arena

Macy Gray
24. Maj 2009.
Beogradska Arena

Slipknot
17. Jun 2009.
Beogradska Arena

Simply Red
26. Jun
Beogradska Arena